Modern Heritage House / Rama Architects

Modern Heritage House / Rama Architects

© Simon Whitbread© Simon Whitbread© Simon Whitbread© Simon Whitbread+ 29

© Simon Whitbread
© Simon Whitbread

Text description provided by the architects. The project is a modification and additions to an existing Art Deco heritage home on Sydney’s northern beaches for a growing young family. This 5 bedroom home sought to celebrate the honest red brick vernacular from an exterior perspective and modernize and open up the interior through empty spaces, large windows and expressed structure to allow for open and flowing living. , connecting to the back. The aim was to create a sense of harmony with the existing, but a distinction between the new and the old. This was achieved by adopting the brick facades in their material and scale while differentiating in color and shape.

© Simon Whitbread
© Simon Whitbread
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Simon Whitbread
© Simon Whitbread
Plan - 1st floor
Plan – 1st floor
© Simon Whitbread
© Simon Whitbread

Due to heritage conservation requirements imposed by local authorities, we were challenged to maintain the existing skin of the building, primarily the front facade, whilst attempting to open up the building and remove the structure from the interior. Builders were able to implement smart building methods to shore up exterior structures and build new interior slabs and steel frame structures.

© Simon Whitbread
© Simon Whitbread

The spatial configuration of the house is that of a traditional layout – the living areas on the ground floor and the sleeping and private areas on the first floor. With the front door to the side of the house, you enter a hallway with children living on one side and cloakroom storage on the other.

© Simon Whitbread
© Simon Whitbread

Behind the hallway and through the main body of the house is the open plan living area with kitchen and dining area spilling out onto the back lawn. The expression of volume and scale is accentuated by the large empty space above the dining room, staging the shadows of the arched windows on the white brick wall. The upstairs is similar in layout with the bedrooms and the family bathroom down the hallway leading to the stairs. Outside is the existing garage for one car which is transformed into a small studio, and the swimming pool

© Simon Whitbread
© Simon Whitbread

About Imogene T. Bishop

Check Also

Modern Home by British Architect Listings in Los Angeles – DIRT

Although the eminent Scottish architect Charlie Sutherland is probably best known for designing large-scale commercial …